Selectează o Pagină

Studii recente arată că oamenii pot trăi mai sănătos și pot să își prelungească durata de viată, atunci când aprovizionarea cu  enzime în organism este optimă. Posibilitatea organismului de a fabrica enzime scade pe masură ce îmbatranim și în același timp, cresc dificultătile de absortie a nutrientilor, tesuturile se distrug, iar sănătatea devine precară.

Enzimele sunt „specialiști“ care împart sau combină anumite substanțe in corpul nostru. Sunt ingredientele active esențiale pentru majoritatea proceselor metabolice din organism. Mai presus de toate, organele digestive, inima și sistemul imunitar pot funcționa corect numai atunci când sunt furnizate suficiente enzime, menținand astfel organismul sănătos și vital.

Produsele apicole reprezintă cea mai naturală sursă de enzime si coenzime, oferind astfel intreaga valoare nutritională de care organismul nostru are nevoie. Polenul  furnizează mai mult de 100 de enzime active. Acestea enzime ajută organismul nostru să absoarbă mai bine nutrienții din alimente,  să prevină numeroase boli și să producă energie fizică și mentală. Mierea contine atat enzime cat si coenzime (spre ex. grupul de vitamine B)… Efectul antibacterian al mierii se explica prin faptul ca mierea  conține glucozoxidază, o enzimă care oxidează glucoza în acid gluconic in timp ce  se eliberează peroxidul de hidrogen…si asocierea enzimelor cu produsele apicole ar putea umple cateva zeci de pagini….

Enzimele sunt compuse din proteine, care, la rândul lor, sunt compuse din 20 de aminoacizi diferiți. Fiecare enzimă diferă în ordinea în care cei 20 de aminoacizi formează un lanț mai mult sau mai puțin lung.

Fiecare celulă se străduiește să își mențină propriul echilibru păstrând astfel sănătatea întregului nostru organism. Toate procesele sunt controlate de enzime!

Organismul produce inițial enzime inactive numite proenzime. Transformarea acestora în enzime eficiente se poate realiza o singură dată  și este ireversibilă. Astfel, enzimele înoată, inițial, în sânge și fluxul limfatic. Numai atunci când este necesară o reacție în organism enzima se activează. (Putem observa activitatea enzimelor în cazul unei leziuni: se formează imediat un strat protector peste rană, care protejează interiorul de deshidratare și germeni.)

Fascinant este capacitatea enzimelor de a coopera între ele! O enzimă activează o altă enzimă, aceasta  pe următoarea, până când o enzimă finalizează efectul dorit. Acest lucru se datorează economiei, deoarece mulți pași mici consumă mai puțină energie decât un pas mare – și siguranței, cum ar fi coagularea sau lichefierea sângelui sau în activarea și inhibarea sistemului de apărare a organismului. Aici, echilibrul dintre prea mult și prea puțin pentru organism este vital. În exemplul nostru, în cazul în care raportul dintre subțierea sângelui și coagularea sângelui se înclină, putem suferi de arterioscleroză sau, pe de altă parte, sângerăm de la rănire.

Tipuri de enzime:

  • Enzimele digestive sunt secretate de-a lungul tractului intestinal și descompun alimentele, făcand posibilă absorbtia nutrientilor în sange, pentru a fi folositi la diferite functii ale organismului. Enzimele digestive se împart in trei tipuri principale:
  1. amilaza – se găsește în salivă, în sucurile pancreatice si ale stomacului, si au rolul de a descompune carbohidratii ,
  2. proteazase gasește în sucurile din stomac si în cele ale pancreasului, precum și în sucurile intestinale și are rolul de a ajuta la digerarea proteinelor,
  3. lipaza se găsește în sucurile stomacului si ale pancreasului, este de asemenea prezenta in grasimea din alimente. Rolul ei este de a ajuta la digerarea grasimilor.

 

  • Enzimele metabolice sunt acele enzime care catalizează reactiile chimice din celule, cum ar fi producerea energiei și detoxifiere, guvernează activitătile tuturor organelor corpului, ale tesuturilor și celulelor și sunt „specialiștii“ care „construiesc“ organismul nostru din proteine, carbohidrati și grăsimi.  Acestea actionează specific in sange, organe și tesuturi. Fiecare tesut al corpului are propria sa enzimă metabolică: superoxid dismutaza și catalaza fiind cele mai importante.

Enzimele, pentru a deveni pe deplin active, au nevoie de cantităti adecvate de alte substante cunoscute sub numele de coenzime.

Cele mai importante coenzime sunt cele din complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina E, zincul…

 

 

.