Devenim pe zi ce trece tot mai constienti de faptul cum calitatea alimentatiei se reflectă in puterea noastra de a face fată bolilor, fie ele fizice, mentale sau sufletesti! Ceea ce ne sustine este energia pe care, in cea mai mare masură, o luam din alimentatie: energie vie din alimente vii!
Alimentele vii sunt alimente in starea lor naturală (neprocesate!), complete (contin aminoacizii pe care corpul nostru nu ii poate sintetiza) si care, consumate in cantitate mică, aduc un aport mare energetic.
Produsele apicole sunt considerate pe bună dreptate alimente vii! De aceea, introducerea acestora in alimentatia noastra zilnică, aduce beneficii majorare sănătătii noastre corporale si mentale. Este recunoscut, de asemenea, continutul bogat al acestora in vitamine – Provitamina A, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B12, vitaminele C, D, E, F, H, K, PP si oligoelemente si minerale – calciu, potasiu, magneziu, sulf, cupru, fier, siliciu, seleniu, titan, fosfor, clor, zinc, iod, mangan indispensabile sănătătii organismului nostru.
Mierea: detine rol antibacterian, antibiotic, anti-carii, antiinflamator, biostimulator, curativ, depurativ, emolient, energetic, emulsionant al grăsimilor , imunostimulant, stimulează reglarea epiteliilor, endoteliilor şi a membranelor celulare, laxativ, nutritiv, tonic cardiac, regenerativ pentru ţesutul conjuctiv, vindecă plăgile.
Propolisul: proprietăţi antibacteriene şi împotriva radiaţiilor, antialergic, antibacterial, antibiotic, antihemoragic, antiherpetic, antiinflamator, antiinfecţios. dezinfectant, antimicrobian, antioxidant, antiseptic, antispastic, anti-sudorific, anti-stress, anti trichomonas, anti tumoral, antiviral, cicatrizarea şi regenerarea epiteliilor şi endoteliilor, conservant, reduce nivelul tensiunii arteriale, reduce nivelul colesterolului în sânge, diminuă efectele adverse ale chimio şi radio-terapiei, energizant, revitalizant, tonic, acţiune imunostimulantă , măreşte rezistenţa organismului la bolile infecţioase, stimulează regenerarea ţesutului, etc.
Lăptișorul de matcă: previne o serie de afecțiuni, dar are și un rol important în regenerarea organismului: este un stimulent biologic cu acțiune energetică și regeneratoare asupra organismului; este un tonic general fizic și psihic; are efect antiviral, antibiotic şi antiinflamator, este un puternic afrodiziac, are efect reglator hormonal, combate oboseala, conţine tot complexul vitaminic B denumite “vitaminele fericirii” având un efect benefic asupra psihicului uman; are efect antidepresiv, stopează căderea părului; fortifică sistemul imunitar, anihilează radicalii liberi şi facilitează sinteza vitaminei D, care este importantă pentru absorbţia calciului; este o sursă de acetilcolină, are efect antianemic, foarte util în cazuri de ateroscleroză, boli de piele, debilitate sexuală; încetineşte procesele de îmbătrânire, senilitatea, îmbunătăţeşte memoria; protejează de îmbolnăvirile cu fungi (micoze); reduce nervozitatea, starea de tensiune psihică; are rol pozitiv asupra dezvoltarii armonioase a organismului; accelerează vindecarea rănilor şi a oaselor lezate; are efect antiinflamator, anti-tumoral.
Polenul: măreşte imunitatea, creşte nivelul de alfa şi beta-globuline în serul sanguin, scade nivelul colesterolului, protejează organismul împotriva efectelor negative ale chimioterapiei, reglează greutatea corporală, facilitează funcţionarea creierului, stimulează producerea substanţelor organice, stimulent, întăreşte vasele capilare, întăreşte inima, întăreşte sistemul imunitar, este tonic.
Pastura este un produs natural, cu insusiri mai valoroase decat ale polenului datorita continutului mai mare in zaharuri simple, vitamina K, enzime si aminoacizi, precum si a aciditatii sporite ce o face usor asimilabila. Datorita cantitatii mari de acid lactic si proprietatilor antibiotice, pastura poate fi pastrata timp indelungat, fara a se observa modificari majore, cantitative sau calitative. Pastura acopera toata gama de recomandari ale polenului: afectiuni hepatice, anemii, stres, reumatism, reglarea tranzitului intestinal, afectiunile de colon, mai ales cele insotite de constipatii (enterocolite, colite de fermentatie sau putrefactie, constipatii cronice de diverse etiologii), insa actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica. (Pentru cele mai multe dintre afectiunile amintite diferenta dintre cele doua poate fi oarecum estompata prin cresterea dozei zilnice de polen si prelungirea perioadei de administrare. Exceptie fac afectiunile hepatice, unde actiunea pasturii este cu adevarat remarcabila, inregistrandu-se rezultate de exceptie in hepatite acute si cronice, in ciroze uscate sau umede.) Indicaţiile principale ale păsturii sunt în alimentaţia copiilor şi acelor persoane ce suferă de una sau de mai multe boli grave din zona tubului digestiv ( ulcere, tumori, ciroză etc.) şi ca rezultat nu pot digera corespunzător polenul.
Păstura are un gust mai acru datorită fermentaţiei specifice care are loc în fagurii cu polen; este mai bună decât polenul în toate bolile legate de ficat şi de funcţionarea lui .
Apilarnilul este indicat oamenilor sănătoşi, oamenilor bolnavi, sportivilor datorită compoziţiei relativ simple şi uşor digerabile, fiind un produs natural, bogat în elemente nutritive, vitamine, enzime şi hormoni sexuali masculini. Este indicat în: anorexie, hipoproteinemie, boli metabolice (diabet, obezitate, gută), oboseală, astenie, depresie, îmbătrânire prematură, nervozitate, slăbirea memoriei, tulburări mentale, afecţiuni neuro-psiho-motrice la copii, insuficienţă dermică, impotenţă sexuală, spermatogeneză scăzută, erecţie insuficientă, durată scăzută a actului sexual la bărbaţi, sindrom premenstrual, gripă, infecţii, îmbunătăţirea imunităţii şi creşterea masei musculare la bărbaţii care fac sport. În funcţie de scopul urmărit se face administrarea. Poate fi administrat în forma sa brută sau în combinaţie cu alte produse naturale sau/şi apicole (miere, polen crud, propolis etc.). Poate fi aplicat local, poate fi parte dintr-un coktail apicol personalizat, din creme, loţiuni, tablete, supozitoare, soluţii, şampoane etc. Reguli ce trebuiesc respectate în administrarea apilarnilului: se testează întâi existenţa unei posibile alergii; se începe cu doze mici; din punct de vedere al apiterapiei, apilarnilul proaspăt este mai bun decât cel prelucrat; păstrarea produsului brut/proaspăt la congelator; păstrarea produsului preparat (de exemplu cocktail apicol personalizat) la frigider; relaxaţi corpul şi dormiţi suficient pentru a lăsa organismul să prelucreze cât mai eficient compuşii apilarnilului.
Comentarii recente