Fitness-ul, in zilele noastre, este mai mult un concept de modă, interpretat in moduri diferite.
Eu cred că sunt in asentimentul vostru atunci când spun ca Fitness-ul inseamnă performanţă fizică, inteligenţă, inspiraţie, stabilitate emoţională, sistem imunitar bun, adaptabilitate…
Pe de o parte, fitness-ul fizic și mental necesită exerciții regulate și, pe de altă parte, o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, bogată în substanțe nutritive. Suplimentele nesănătoase (dopajul, steroizii anabolizanți) sunt incompatibile cu starea de fitness.
Pentru o alimentație sănătoasă avem nevoie, in primul rand, de proteine , acestea fiind elemente indispensabile in alimentația fiecaruia dintre noi – chiar şi atunci cand nu practicăm sport. Proteinele sunt foarte importante pentru procesele metabolice ce au loc în corpul nostru, pentru crearea tesutului muscular, a articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor si a majoritătii structurilor din care este format corpul nostru.
Alimentele vii cu cea mai inaltă valoare biologică şi care ne oferă cele mai bune proteine compatibile cu organismul nostru, sunt produsele apicole. Adica mierea, polenul, propolisul, lăptisorul de matcă, păstura, apilarnilul! Aceste produse pot fi numite alimente complete pentru ca ele contin toţi aminoacizi esenţiali corpului nostru!!! Acestea integrate in alimentaţia noastra zilnică, ajută la sporirea eficacitaţii celorlalţi aminoacizi pe care îi luăm din alte alimente sau pe care corpul nostru ii sintetizează singur.
„Cărămizile“ de bază ale unei proteine sunt aminoacizii. Dintre cei 22 de aminoacizi care există, 9 sunt esenţiali. Aminoacizii esenţiali, cei pe care corpul nostru nu îi poate sintetiza, ajung in organismul nostru doar prin alimentaţie.
Aminoacizii ne ajută să diminuăm nivelul de stres, să avem un somn linistit si odihnitor, să fim energici şi să preîntâmpinăm imbolnăvirea prin cresterea vitalităţii organismului, ne îmbunătăţesc circulaţia sangvina, produc enzimele care ne ajută la digestie, sintetizează hormonii esenţiali, ajută la refacerea ţesuturilor, susţin vitaminele şi mineralele pentru a fi de folos organismului nostru.
Proteinele cu înaltă valoare biologică sau complete, spre ex. proteinele din alimentele vii (alimente in starea lor naturala, neprocesate!), conţin toţi aminoacizii esenţiali în timp ce în proteinele incomplete (spre ex. anumite proteine vegetale) lipsesc unul sau mai mulţi aminoacizi esenţiali.
Pentru ca organismul nostru să fie în masură să sintetizeze şi să utilizeze în mod cît mai eficient proteinele, este nevoie ca toţi aminoacizii să se găsească în proporţii corespunzătoare. Lipsa oricărui aminoacid duce la reducerea sau chiar anularea eficacităţii celorlalţi aminoacizi. Proteinele incomplete în combinaţie cu proteinele din alimentele vii devin proteine complete.
Lipsa de aminoacizi esenţiali ne cauzează probleme de sănătate, pentru că toate celulele corpului nostru sunt compuse în principal din proteine.
Spre ex., pentru a exista ca fiinte umane şi pentru a face tot ceea ce noi considerăm activitate zilnică, presupune ca celulele noastre să comunice permanent între ele. Acest tip de comunicare se face prin intermediul unor neurotransmițători aflati pe membrana celulelor şi care se construiesc cu ajutorul proteinelor. (• Robert Lefkowitz și Brian Kobilka din SUA primesc in anul 2012 Premiul Nobel pentru chimie pentru descoperirea receptorilor din membrana celulară, cu ajutorul carora celulele transmit semnale importante in exterior si din exterior in interiorul celulei).
Epigenetica ne arată ca stilul nostru de viaţă ne influenţează si chiar modifică ADN-ul! Asta inseamnă ca stă in puterea noastră să preîntâmpinăm bolile, chiar şi pe cele ereditare, pe cele autoimune şi in special pe cele de metabolism! (• Premiul Nobel pentru Chimie din 2015 este acordat lui Tomas Lindahl din Suedia, lui Paul Modrich din SUA și lui Aziz Sancar SUA. Cei trei au examinat modul în care celulele repară ADN-ul deteriorat și protejează codul genetic al acestuia).
Multi dintre noi nu suntem incă pe deplin constienţi de puterea de regenerare pe care o au asupra nostră produsele stupului! Dumnezeu, natura insăsi, ne pune la dispozitie, prin intermediul albinuţelor, fiinţe perfecte, elixirul necesar unei vieti sănătoase! Mierea, polenul, propolisul, lăptisorul de matcă, păstura, apilarnilul sunt surse de energie, vitalitate, lumină, inspiraţie si voie bună! (Aici vorbim, bineînteles, despre produse apicole autentice, de inaltă calitate si recoltate de catre stupari cu maxim de responsabilitate!).
Părerea ta contează! Te rog, lasă-mi un comentariu! Doar împreună putem face o lume mai bună! Mulţumesc!
Comentarii recente